Installed Bootloader but no USB-Device is shown up

Apple Mac OSX
Oli
Posts: 9
Joined: Wed Apr 27, 2016 12:26 am

Re: Installed Bootloader but no USB-Device is shown up

Post by Oli » Thu Apr 28, 2016 12:33 am

Hm ok, I'm not sure if I got that right. What do you set in tools -> port in the Arduino IDE for that?

User avatar
RogerClark
Posts: 7156
Joined: Mon Apr 27, 2015 10:36 am
Location: Melbourne, Australia
Contact:

Re: Installed Bootloader but no USB-Device is shown up

Post by RogerClark » Thu Apr 28, 2016 12:54 am

Yes

Once the sketch in running and you have a serial device, you must select that device in the IDE, otherwise the IDE can't reset the board ready for upload

The IDE sends a magic sequence to the board via serial to do this

However as you don't have a sketch installed you won't have a serial device to select

I recommend you try to simulate having the button attached which puts the board into permanent DFU upload mode

Just google for "Maple mini perpetual bootloader" there are vids showing how to do it.

Oli
Posts: 9
Joined: Wed Apr 27, 2016 12:26 am

Re: Installed Bootloader but no USB-Device is shown up

Post by Oli » Thu Apr 28, 2016 1:05 am

Thank you very much for all the detailed information.
The board has a second button, and indeed it worked as you described and I could upload a sketch even without selecting a serial device.

Unfortunately, I still have no serial device after uploading :(
Really strange, will continue investigation tomorrow.

User avatar
RogerClark
Posts: 7156
Joined: Mon Apr 27, 2015 10:36 am
Location: Melbourne, Australia
Contact:

Re: Installed Bootloader but no USB-Device is shown up

Post by RogerClark » Thu Apr 28, 2016 1:35 am

Add some code into the sketch to send some serial

I think its what we call "Blink & Count" ;-)

Post Reply